BOTANICUM IBERICUM, organic wine, 2017, Hiszpania | wino domu
To wino jest produkowane z winogron Macabeo (60%) i Chardonnay (40%), które były uprawiane ekologicznie w regionie Tierra de Castilla w Hiszpanii. Jest to wino o lekkim słomkowym kolorze żółtym, złożonym i bogatym aromatem cytrusów i moreli, miękkie, okrągłe. W smaku dużo świeżych owoców i miękkim i przyjemnym finiszem.
To harmonijne i dobrze wyważone wino nadaje się szczególnie do dań z ryb, drobiu i sałatek.
Kieliszek | 16 zł
butelka | 75 zł
MIRLA BAY Sauvignon Blanc, 2018. Chille
Mirla Bay Sauvignon Blanc to lekkie, orzeźwiające wino o barwie słomkowej. Posiada intensywne nuty owoców cytrusowych m.in. limonki, grejpfruta oraz czarnej porzeczki. Polecane do białych mięs oraz ryb i owoców morza.
Butelka | 105 zł
DONA PAULA, Paula, 2018 Chardonnay Mendoza Argentina
Wino produkowane ze 100% Chardonnay uprawianych w Tupungato w prowincji Mendoza. Dojrzewa w stalowych zbiornikach,
a następnie w beczkach dębowych. Eleganckie, o pięknym jasno-żółtym kolorze, egzotycznym zapachu ananasa, melona, brzoskwini i wanilii. W smaku świeże, krągłe o aksamitnych nutach owocowych z długim i przyjemnym posmakiem.
Butelka | 85zł
PICTON BAY, Marlborough Sauvignon Blanc 2018, Nowa Zelandia
To żywe wino cechuje się całą gamą aromatów, w nosie dominuje dojrzały agrest, passiflora, świeża limonka oraz egzotyczne zioła. W ustach intensywne i pełne, z czystą, odświeżającą kwasowością.
Polecane do białego mięsa, ryb i sałatek.
Butelka | 105 zł
SPINDLER LINDENHOF Forster Mariengarten Riesling, 2016, Trocken Pfalz
Kolor żywy blado-słomkowy ze świetlistymi refleksami. Delikatne aromaty miodu z niedojrzałą morelą, limonką i melonem. Smak jabłek, owoców egzotycznych, brzoskwini i moreli, wyczuwalna mineralność . Dobrze wyważona kwasowość, końcówka długa lekko korzenno-pieprzna. Wino niezwykle orzeźwiające, delikatne i lekkie. Znakomite jako aperitif, do zimnych lekkich przekąsek, do dań z ryb i kurczaka.
Butelka | 89 zł